Loading...

Wednesday, 21 March 2012

- KELADI TIKUS

Keladi Tikus Herba Terbaik Untuk Rawartan Kanser


Kanser merupakan sejenis penyakit yang amat ditakuti manusia. Penyakit yang ada ubatnya tetapi tidak ramai pengidap penyakit ini yang bertuah. Rata-rata dari pesakit hanya mengetahui yang dirinya menghidapi kanser hanya selepas kanser’nya telah sampai ke tahap berbahaya.
Pelbagai ubatan moden yang ada pada hari ini maseh tidak mampu untuk merawat kanser. Pembedahan moden tidak mampu membuang kesemua sel-sel kanser didalam badan pesakit kanser. Sebab itu kebiasaan nya akan terpaksa disusuli dengan rawatan Kimotherapi dan juga Radioterapi. Dengan ketiga-tiga rawatan moden ini , biasanya sel-sel kanser akan muncul semula ditempat lain dengan lebih ganas setelah 6 bulan ke 2 tahun. Pada waktu ini rawatan moden tidak mampu lagi menawarkan sebarang bentuk rawatan. Pesakit-pesakit biasanya sekadar ditawarkan dengan pil-pil morphine untuk mengkhayalkannya dan kurangkan  rasa kesakitan sementara menanti saat kematian. 
Tetapi bila kita renungkan semula bagaimana orang dulu-dulu kelihatan sihat dan dapat mengubati penyakit seperti ini? Jawapannya mereka mengamalkan cara hidup yang sehat, pemakanan yang sehat dan lebih gemar menggunakan ubatan tradisional dan herba dari tumbuh-tumbuhan berbanding ubat-ubatan moden yang digunakan pada hari ini.
Keladi Tikus atau nama saintifik’nya, Typhonium Flagelliforme telah terbukti menyembuhkan pesakit kanser seperti kanser payudara, kanser kolon, kanser rektum, kanser hati, kanser prostat, leukemia, serviks dan kanser paru-paru, dan  ia juga boleh menyembuhkan penyakit buasir.
“… Sehingga kini (Ogos, 1998) herba ini telah terbukti dalam membantu 800 pesakit tempatan dan luar, termasuk dari New Zealand, Amerika Syarikat, India, Indonesia dan Australia.” – Prof. KH Teo C, USM, Pulau Pinang.
Herba ini telah mendapat pengiktirafan dari ’Kementerian Kesihatan’ dan tersedia untuk digunakan para-para doktor yang bertauliah tetapi sayang ianya terlalu kurang digunakan memandangkan rangkaian ubatan moden pada hari ini perlu digunakan agar pasaran perubatan moden tidak mengalami kerugian. Dalam masa yang sama ubat ini tidak dibekalkan kepada Kementerian Kesihatan Malaysia untuk digunakan oleh pihak hospital. Malah tidak banyak doktor-doktor yang maklum tentang keujudan dan kemampuan ubat keladi tikus ini didalam merawat kanser. Diterukkan lagi dengan minda doktor yang langsung tertutup dengan penggunaan ubat-ubat yang berasaskan herbal untuk merawat kanser. Setakat ini penggunaan nya adalah atas anisiatif pesakit sendiri dan membeli sendiri dari pihak pembekal.

Banyak penyakit boleh diubati dengan mudah menggunakan apa yang telah sedia ada pada tumbuhan disekeliling kita, namun imej baik ubatan moden yang selalu dipertontonkan langsung mengetepikan kemujaraban perubatan tradisional dari herba tumbuhan ciptaan Illahi. Herba tanpa kimia dan dijamin selamat ini juga telah menerima kelulusan dari Kementerian Kesihatan Malaysia – MAL09071079TC.


Dikatakan, herba ini amat popular di Indonesia tetapi masih kurang popularitinya di Malaysia memandangkan kita tidak didedahkan dengan maklumat yang sebegini.
Sebutan Keladi Tikus karena bunganya menyerupai ekor tikus.
Typhonium Flagelliforme (Keladi Tikus) ini mengandungi Ribosome Inacting Protein (RIP), zat anti oksida dan zat anti kurkumin. RIP berfungsi melemahkan perkembangan sel kanser, mematikan sel kanser tanpa menggangu sistem sekitarnya dan menghalang pertumbuhan sel kanser. Zat anti oksida berfungsi mencegah berlakunya kerosakan gen sementara zat anti kurkumin berfungsi sebagai anti inflamasi/anti peradangan. Kombinasi kandungan ini mengaktifkan dengan menghasilkan mediator yang meransang untuk menguatkan sel dari sistem pertahanan tubuh untuk bersama-sama melawan sel kanser.
Typhonium Flagelliforme atau “Keladi Tikus” merupakan tumbuhan yang banyak ditemui di Indonesia. Keladi Tikus telah terbukti secara klinikal mampu untuk membunuh pelbagai jenis sel kanser dalam masa relatif yang singkat.
Tumbuhan ini telah dikembangkan di Malaysia pada asalnya oleh Pensyarah Pusat Kajian Sains Kajihayat, Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Christopher Teo Khen selepas tumbuhan.
Para pesakit kanser dapat memiliki harapan hidup yang lebih lama dengan memakan tanaman “keladi tikus” (Typhonium Flagelliforme / Rodent Tuber) sebagai ubat yang dapat menghentikan dan mengubati berbagai penyakit kanser dan pelbagai penyakit berat lain. Tanaman sejenis talas dengan tinggi maksimum 25 hingga 30 sentimeter ini hanya tumbuh di semak yang tidak terkena sinar matahari langsung.

Antara Kanser yang boleh diubati menggunakan Typhonium Flagelliforme adalah :

1 – Kanser Usus
2 – Kanser Hati
3 – Prostate
4 – Rectum (Buasir)
5 – Luekimia
6 – Cervical (Pangkal Rahim)
7 – Saraf
8 – Kanser Payudara
9 – Tumor
10 – Kanser Kulit
12 – Kanser Tulang
13 – Kanser Paru-Paru
Pangkal (kakek) umbi
Menurut Prof. Teo, Keladi Tikus berkesan untuk menolong pesakit kanser kerana selama ini pesakit yang mengambil tumbuh-tumbuhan ini menunjukkan kesan yang positif. ” Sebenarnya, tidak ada ubat di dunia yang ditemui boleh menyembuhkan penyakit kanser. Apa yang ditemui ini hanya dapat membantu pesakit yang menghadapi pelbagai jenis kanser,” ujarnya. -Utusan,Ogos 1998,Fakta Sains-No comments:

Post a Comment